Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž a jeho stín.

Byl čtvrtek 13. června. Ten den začal pro většinu lidí jako kterýkoliv den jiný. Vstávali, snídali a postupně odcházeli či odjížděli, plni svých starostí za prací. Jinde zase uklízeli spoušť, kterou jim už poněkolikáte za sebou způsobila nezdolná voda a snažili se uvést své domovy opět k obrazu svému. Zkrátka zdánlivě další popovodňový den jako jiný.

Byl však jeden muž, který již tušil, že ten dnešní den bude přece asi jen jiný než obvykle. Věděl? Tušil? Nevíme. Víme jen, že jej krátce předtím navštívili vysocí zástupci práva s pravedlnosti této země, kteří jej o tom zpravit měli.

Ten muž byl premiér. Pevný jako skála, s jasným pohledem, sebejistý, mocný, ovládající svoji stranu i tuto zemi rukou pevnou s jasnou vizí. Nebo se alespoň zdálo, že by takovým měl býti. Svůj bojový úkol přivést do této země zákon, právo, pořádek a blahobyt přijal jako své jediné poslání a pro jeho splnění učinil mnohé. Mnohé co jiní nedokázali pochopit, co asi i trochu bolelo a ještě bolet bude, ale výsledky tu byly.

Jenže pak se v datu objevila ta třináctka. Co přinesla ta noc ze středy na čtvrtek premiéru Nečasovi po dalším veleúspěšném zasedání jeho milované vlády se ve skutečnosti už asi nedovíme. Neboť tento muž, tato skála, bojovník za právo a zákon, vymetač špíny - prostě zmizel.

A užaslí lidé jen zírali a poslouchali zpravodajství v přímém přenosu o akci policie, která se svojí velikostí a výškou pater kam dosáhla, nedá strovnat s ničím podobným nejen u nás, ale i v celé Evropě. Pravda i Itálii skříply soudy bývalé premiéry, ve Francii zase bývalého prezidenta, ale tohle je přece něco jiného, tamti již bebyli v aktivní politice. Teprve pozdě odpoledne, už ne tak jistý, byť se jistě tvářil, přesvědčil s výkonem hereckého šmíráka, že je vše O.K. a pevně v jeho rukou. Lidé spěte, nic se neděje. Je to jen policejní bublina, která záhy splaskne. To bylo ještě v době kdy se vědělo (slovy Járy Cimrmana) všechno, totiž se nevědělo nic. Tak mu to prošlo.

Teprve den páteční vnesl do všeho více jasu (nebo snad kalu?). Z poněkud bombastické akce zbyla zdánlivě fraška zralá k úsměvu a jako z červené knihovny. Jedna všechoschopná ředitelka, toužící nejen po moci, ale i po mužném premiérovi a jeden truhlík, který podlehl jejímu šarmu a moci. A tak kol paničky skákal jsko psíček, zatímco panička organizovala krtečky a úkolovala hrdinné generály zpravodajce, proti nimž a jejich činům je agent 007 béčkovou figurkou. Je to núsměvné leč nezákonné.

Pravda kdo očekával nějaké tučné konta zůstal asi zklamán. I mnohým politickým souputníkům odlehlo. Trafika funguje dál. Ale ani zde dosud nepadlo poslední slovo. Onu dámu poslouchali a nechali se od ní vodit i jiní kmotři, hýbající touto zemí a z Chorvatska a Monaka sledující své tučnící se konta. Poskoky a otrapy typu páně Tluchoře, Fuksi a spol. nebudu ani zmiňovat.

Z pevné postavy strážce a budovatele země, zbyl jen stín. Stín, který nebylo vidět, ani citít. Jen si pořád nepřiznával, že tím stínem je, a že brzy nebude ani ten. Pravda, našly se ještě slunečníky snažící se onen stín ochránit, stát pevně v jednom šiku, leč sobotní dopoledne smetlo i tuto snahu.

Je smutné jak málo stačí na konec politické kariéry. Kariéry člověka, který sice chtěl, ale zcela zjevně přecenil své síly. Který nepochopil, že i uvnitř své vlastní strany hraje jen roli hodného, poctivého kašpárka. Že nitky za kterého ho nechají tahat ovládají pořád jedni a ti samí, byť na jiných postech a momentálně neviditelní. Zapoměl, že jim on sám většinou ty nové posty nabízel (jistě to nebyla korupce = jen dohoda) a zcela neodhadl lidi, kterými se obklopil. Nepochopil, že to všechno se může stát, je to možná i lidsky pochopitelné, ale nedílná velitelská pravomoc a odpovědnost padá na jeho hlavu.

A tak jako se měl stát nadějí, tak také on v této situaci nedokázal z toho svého stínu vystoupit a stát se tím velkým mužem, schopný přiznat porážku, poučit se, vylízat rány a jít znovu do toho. Zůstal jen pokorným psíčkem, poslouchajícím, hopsajícím jak jiní pískají a chzějí. Škoda.

Autor: František Odstrčil | sobota 15.6.2013 20:00 | karma článku: 10,32 | přečteno: 464x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

Tak se nám pan prezident opět hezky vyjádřil. Pěkně po svém, jednoznačně a jadrně. V tom je on neprůstřelný a neomylný. Zkrátka mistr nad mistry. Když někoho nelze urazit a ponížit, hezky a pěkně od plic mu nyní popřeje smrt. Na nešťastné okolnosti a události v Uherském Brodu nehledě.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

Občansko válečný konflit na Ukrajině, vyhrocený setřelením civilního letada nezanechává v klidu nikoho. Vzhledem k tomu na jakém teriotriu se odehrál a v čím zájmu, skutečnou pravdu se s největší pravěpodobností veřejnost už nikdy nedoví, ač je se stejnou pravděpodobností hlavním aktérům tohoto dramatu zjevně známa. Podobnost s nedávným výročím události, která Evropu a potažmo celý svět do víru ničivé války nemusí být náhodná.

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

Tak už to začalo. Po státních maturitách nejvýznamnější zkoušky schopností a ohebností páteří. Cesta k vytouženým ministerským metám vedou přes komnaty Miloše Zemana. A tak vyvolení přicházejí vzorně v řadě a v pro jistotu předklonu. Zdá se, že hned první účastník pohovorů nasadil příspěvkem do hradní kuchyně laťku pěkně vysoko.

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Odcházení

Umění odejít v pravou chvíli, důstojně, s noblesou a elegancí, netřískat přitom dveřmi, je zvláště mezi politiky věc nevídaná, zvláště pak v českých luzích a hájích. Nejsmutnější na tomto faktu je skutečnost, že pokud se někomu taková věc podaří, je to odchod o to bolestnější a smutnější. Mám na mysli, tak trochu očekávaný odchod ombudsmana Pavla Varvařovského.

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Host jako host, aneb nepohostil jsi prezidenta, tu máš přes držku

"Host jako host,“ řekl hostinský Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada. Tak pravil, či napsal Jaroslav Hašek v nesmrtelném Švejkovi. Jenže život není román, natož humoristický.

18.12.2013 v 15:00 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Člověk, kterému není lhostejný osud nastupující generace.

Seznam rubrik